Piškotové těsto nemusíte použít jen při pečení dortu. Nevyžaduje příliš ingrediencí, snad jen trochu speciální péči při jeho zadělávání. A pokud přidáte trochu čerstvého ovoce, budete mít rychlý koláč k odpolednímu kafi… nebo k rannímu čaji 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jeden menší plech (26×21 cm), asi 8 kousků.
Časová náročnost: 20 minut příprava těsta a 20 minut pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut (kontrolujeme, jak piškot na povrchu zlátne a také pomocí špejle – pokud ji vytahujeme z piškotu čistou, je hotovo).
Ingredience:
TĚSTO:
• 140 g polohrubé mouky (vyšel mi ale i z hladké celozrnné špaldy – jen je trochu hutnější)
• 6 vajec (bílky a žloutky si připravíme zvlášť)
• 65 g cukru nebo sladidla
• 50-100 ml smetany ke šlehání
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
OSTATNÍ:
• pečící papír a ovoce (třešně, jahody, borůvky, maliny, ostružiny,… vzhledem k tomu, že už ze své podstaty je piškot trochu sušší těsto, volte právě šťavnatější druhy ovoce.)
Postup:
TĚSTO
Aby se piškot povedl, tak už při zadělávání těsta to chce jemnou péči a trpělivost, ale postupně… Jako první si připravíme všechny ingredience. Žloutky prošleháme s polovinou sladidla / cukru a smetanou. Bílky se špetkou soli začneme šlehat a jakmile se začne tvořit sníh, přidáme druhou polovinu sladidla a vyšleháme do tuha. Od této chvíle už ruční šlehač nebudeme potřebovat. Vezmeme do ruky vařečku a jemným obracením a překládáním sněhu do něj zapracujeme připravenou směs žloutků, sladidla a smetany. Poté stejným způsobem zapracujeme mouku s kypřícím práškem. Chce to trpělivost, ale vydržte to… pokud byste to zamíchali příliš rychle nebo necitlivě, tak by vám piškot nevyšel. Těsto nalejeme do pekáčku, který jsme vyložili pečícím papírem a nakonec rovnoměrně přidáme ovoce.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Troubu během pečení neotvíráme, jakmile se začne piškot barvit do zlato-růžova, můžeme ještě provést špejlový test lepivosti těsta. Pokud vytáhnete špejli čistou, je hotovo. Nenechávejte těsto v troubě déle, než je nutné, aby se příliš nevysušilo. Po vyjmutí z trouby necháme piškot ve formě vychladnout.
UCHOVÁNÍ
Piškot nechávám do druhého dne v plastovém chlebníčku. Déle nám nevydrží 🙂
Smetanu ke šlehání, která nám zůstala, můžeme vyšlehat a podávat spolu s piškotem 🙂