Čokoládový dezert ze zeleniny? Ano, jde to… A ano, chutná to! 🙂 Ale dlouho jsem nemohla přijít na chuť tomu, to vyzkoušet. Chyba. Protože je to fakt moc dobrý a fakt moc čokoládový a vůbec ne zeleninový 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jeden menší plech (26×21 cm), vydalo to asi na 8 kousků.
Časová náročnost: 60-90 minut vaření řepy, 20 minut příprava těsta a 35-45 minut pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35-45 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 500 g červené řepy (před očistěním byste měli mít cca 650-700 g)
• 100 g hořké čokolády 85-90%
• 220 g sladidla (např. xylitol a pokud cukrujete, tak dejte cukr 🙂
• 130 g mandlové mouky
• 110 g kokosového oleje
• 40 g kakaa (kvalitní kakao prášek – ne granko)
• 3 vejce
• půl lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
OSTATNÍ:
• pečící papír a plátky mandlí na posypání (cca 50 g)
Postup:
ŘEPA
Řepu dáme v celku do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Podle velikosti vaříme hodinu až hodinu a půl – kontrolujeme nožem, jakmile nám nůž řepou projede bez větších obtíží, tak je řepa připravená. Vodu scedíme a řepu necháme chvilku vychladnout. Poté ji očistíme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Pokud nemáte mixér po ruce, tak řepu nastrouhejte na velmi jemném struhadle.
TĚSTO
Do jedné misky, kterou si nachystáme do vodní lázně, dáme kokosový olej, kakao a čokoládu. Necháme rozpustit, a když se nám to propojí v hladkou emulzi, odstavíme. Poté přidáme mandlovou mouku a rozmixovanou řepu.
V další míse si vyšleháme vejce se špetkou soli a sladidlem (cukrem). Tuto směs zapracujeme do čokoládového základu v první misce a nakonec přidáme i tu půl lžičku kypřícího prášku.
Připravené těsto naleje do formy, kterou jsme si předtím vystlali pečícím papírem. Aby byl papír poddajnější, můžete ho zmačkat – někdo ho dokonce trochu namočí do vody. Já si vystačím jen s tím zmačkáním 🙂
Těsto ještě posypeme plátky mandlí a dáme do trouby.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35-45 minut. Ke konci kontrolujeme špejlí – pokud ji vytahujete obalenou těstem, tak ještě chvíli pečte. Dobrým indikátorem jsou také plátky mandlí na povrchu, které začnou zlátnout. I po upečení by těsto mělo zůstat vláčné.
CHLADNUTÍ
Po vyjmutí z trouby necháme ve formě vychladnout a můžeme servírovat.
UCHOVÁNÍ
Pokud chcete brownies hutnější, skladujete ho v lednici.
Brownies bude skvěle ladit s čerstvě ušlehanou smetanou nebo šlehačkou, kterou můžeme přidat při servírování 🙂