Nedělní ráno je dokonalé samo o sobě. Ale nedělní ráno s kynutými lívanci je dokonalost level milion! A navíc, když je to tak snadné, že to zvládne úplně každý… tak si udělejte krásné sladké ráno 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 10-12 lívanců.
Časová náročnost: příprava těsta max 10 minutek + 20-30 minut na kynutí + pár minut vysmažení.
Ingredience:
• 140-150 g hladké špaldové mouky (já dávám celozrnnou)
• 150 ml vlažného mléka
• 1 vejce
• 10 g čerstvého droždí
• 1 lžíce cukru (dávám kokosový)
• půl lžičky skořice
• špetka soli
OSTATNÍ:
• rostlinný olej nebo sádlo na smažení
• na zdobení oříšky, džem, jogurt, ovoce, čekankový nebo jiný sirup podle chuti
Postup:
TĚSTO
Vše si připravíme v jedné misce. Droždí si rozdrobíme a utřeme se lžící cukru. Vytvoří se nám tekutina, ke které přidáme vlažné mléko a zamícháme. Nyní přidáme prosátou mouku, skořici, špetku soli a opět promícháme. Do vzniklého těstíčka nakonec přidáme i jedno celé vejce a zapracujeme. Misku přikryjeme utěrkou a dáme na misku s teplou vodou vykynout alespoň na 20 minut.
SMAŽENÍ
Pánev si rozpálíme a před každou várkou lívanečků si na ni dáme trochu oleje nebo kousek sádla. Lívance dávkujeme polévkou lžící a smažíme z každé strany do zlatohněda.
SERVÍROVÁNÍ
Lívanečky budou chutnat s džemem, jogurtem nebo ovocem 🙂
I do těchto lívanečků můžeme přidat hrst ovesných vloček.