Chleba jsem milovala od malička – víc než jakékoliv jiné pečivo. Čerstvý s měkkou střídkou a vypečenou křupavou kůrkou. Pak přišlo období, kdy jsem na veškeré pečivo trochu zanevřela. I proto byla moje cesta k domácí chlebu delší. Možná jsem si chtěla navždy pamatovat ten klasický voňavý chlebík 🙂 Bála jsem se zbytečně. Klasika to samozřejmě není, ale chutná skvěle 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jeden chlebík (forma d27 x š14 x v7).
Časová náročnost: cca 2,5 hodiny celkem (30 minut příprava + 60+15 minut kynutí + cca 45 minut pečení).
Instrukce: pečeme v troubě rozpálené na 185 °C 40-50 minut. Ke konci kontrolujeme špejlí – však to znáte, každá trouba peče jinak. Chlebík musí každopádně krásně zezlátnout 🙂
Ingredience:
TĚSTO:
• 340 g hladké mouky (dávám půl na půl špaldovou celozrnnou a pšeničnou chlebovou (pokud ještě zkusíte 50-70 g nahradit kaštanovou moukou, získá chlebík tmavší i výraznější chuť.)
• 250 ml vlažné vody
• 100 ml vlažného mléka
• 1 lžíce cukru (já používám kokosový)
• 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce octa
• 1 lžička soli
• 1 lžička drceného kmínu
• 1 lžíce psyllia (vláknina)
SEMÍNKA: nebojte se zkoušet různé kombinace semínek a oříšků 🙂
• velká hrst vloček (já používám „směs“ vloček z Country life, ale můžete použít i jednodruhové – třeba ovesné)
• hrst goji
• hrst slunečnicových semínek
• hrst dýňových semínek
• 1 lžíce konopných semínek (loupaných)
• 1 lžíce lněného smínka
OSTATNÍ:
• pečící papír a kapka oleje na potření stran formy
Postup:
PŘÍPRAVA
Ještě před přípravou těsta si uvaříme trochu vody – tu potom nalejeme do menší misky a dáme pod mísu s těstem. Dopřejeme tak chlebu příjemné kynutí v teple 🙂
TĚSTO
Připravíme si větší misku, ve které budeme těsto zadělávat. Smícháme si vlažnou vodu s vlažným mlékem a přidáme rozdrobené droždí, kokosový cukr, olivový olej, ocet a sůl. Tuto směs promícháme, dokud se droždí nerozpustí. Přidáme mouku – po částech ji přesejeme přes sítko. Poté už postupně přidáváme a zapracováváme semínka a až nakonec přidáme i lžíci psyllia. Tím je těsto připraveno ke kynutí 🙂 Mísu přikryjeme utěrkou, dáme na misku s teplou vodou a necháme asi hodinku kynout.
PEČENÍ
Formu si vymažeme olejem nebo vyložíme pruhem pečícího papíru a to tak, že si ho ustřihneme v šírce, která odpovídá delší straně formy. Olejem pak potřeme jen kratší boční strany formy. Pečící papír nám navíc po upečení pomůže se snadným vyjmutím chlebíku.
Vykynuté těsto z mísy přendáme do formy. Pokud nemáte stěrku, můžete si pomoct např. polévkovou lžící. Než si najdete ten správný grif, poproste někoho, ať vám přidrží pečící papír, aby se vám nesesunul. Troubu si zapneme na 185 °C a než se nám předehřeje, necháme chlebík ve formě ještě chvilku dokynout (15-20 minut). Poté ho už vložíme do trouby a pečeme. Zhruba po 40ti minutách jdeme chlebík zkontrovat – jestli zlátne a také zkusíme špejlový test lepivosti hmoty 🙂 Pokud je to ještě třeba, tak trobu stáhneme na 160 °C a zkontrolujeme po dalších 5-10ti minutách. Chléb vyjmeme z trouby a z formy ho vyklopíme na prkénko, přes které já dávám ještě látkovou utěrku, aby se horký chlebík nezapařil.
UCHOVÁNÍ
Chlebík po vychladnutí nechávám zabalený v látkové utěrce v plastovém/dřevěném chlebníku. Vydrží mi tak asi 3 dny – pokud se tedy třetího dne vůbec dožije 🙂
Semínky si můžete chlebík i ozdobit. Já to nedělám, protože jich pak při krájení stejně většina opadá 🙂