Jestli máte rádi mák, tak jako my, pak je pro vás makovník skvělý způsob, jak si na něm pochutnat. Těsto je připravené raz dva a hotový makovník je snědený za raz… 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jedna „chlebová“ forma (d27 x š14 x v7), takže cca 8 kousků.
Časová náročnost: max. 1,5 hodiny celkem (příprava + pečení).
Instrukce: pečeme v troubě rozpálené na 170 °C 45-55 minut. Ke konci kontrolujeme špejlí a samozřejmě přihlížíme vlastnostem vlastní trouby 🙂
Ingredience:
TĚSTO:
• 210 g hladké špaldové mouky
• 90 g mletého máku
• 50-70 g kokosového cukru nebo jiného sladidla
• 200 ml mléka
• 3 vejce
• 2 mírně vrchovaté lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžíce povidel
• špetka soli
OSTATNÍ:
• pečící papír a kapka oleje na potření stran formy
Postup:
PŘÍPRAVA
Zapneme si troubu na 170 °C, stačí se nám akorát krásně předehřát. Odvážíme si máslo a necháme v menším rendlíku rozpustit na plotýnce, popř. v mikrovlnné troubě. Jakmile se rozpustí, tak si ho odstavíme, ať není příliš teplé, ale nemusíme ho nijak speciálně chladit. Vajíčka si rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který prozatím schováme do ledničky. Odvážíme si sypké ingredience (mouka, mák, cukr, kypřící prášek) a promícháme je ve větší misce.
TĚSTO
Do misky k sypkým ingrediencím přidáme mléko, žloutky a rozpuštěné máslo a promícháme. Posléze přimícháme ještě polévkovou lžíci povidel. Pokud byste měli tužší povidla, vezměte si na pomoc elektrický hnětač. Nakonec jemně zapracujeme sníh z bílků.
PEČENÍ
Do formy si dáme pečící papír, a to tak, že si ustřihneme pruh v šířce formy, který pak do formy vložíme. Boční strany formy, které nám zůstaly odkryté, můžeme potřít kapkou olivového oleje. Pečící papír nám nejen zabrání přichycení makovníku k formě, ale zároveň nám usnadní jeho vyndávání. Opatrně nalejeme těsto do formy a vložíme do předehřáté trouby a pečeme na teplotu 170 °C po dobu 45-55 minut.
Pokud nemáte povidla, můžete přidat i lžíci marmelády, např. meruňkové nebo višňové 🙂
Pro uchování makovníku do druhého dne (pokud vám zbyde :), jej zabalte do čisté utěrky nebo plátýnka a vložte do plastového nebo dřevěného chlebníku.