Ke snídani i k večeři. Sladké nebo slané… hlavně, aby byly krásně vláčné 🙂 Já je mám ráda se sladkým tvarohem a manžel zase se švestkovými povidly. Variací, jak si můžete palačinky ozdobit, je neomezeně – ovoce, marmeláda, čokoláda, zmrzlina, javorový sirup… prostě jak máte zrovna chuť 🙂
Náročnost a porce:
Porce: cca 8 palačinek – záleží na tom, jak silné palačinky budete dělat.
Časová náročnost: 30 minutek a je hotovo.
Instrukce: každou palačinku smažíme na středně rozpálené pánvi cca 2 minutky na každé straně… no do zezlátnutí prostě 🙂
Ingredience:
TĚSTO:
• 200 g špaldové hladké celozrnné mouky (nebo i klasické hladké bílé)
• 200 ml studené vody
• 200 ml mléka
• 2 vejce
• špetka soli]
OSTATNÍ:
• kosový olej na smažení (ale lze použít i klasický jedlý slunečnicový, řepkový, olivový)
• plnotučný tvaroh s kokosovým cukrem nebo čekankovým sirupem, povidla, marmeláda, ovoce, čokoláda, zmrzlina,..
Postup:
MOUKA
Mouku si navážíme a prosátou připravíme stranou. Můžete použít nejen špaldovou celozrnnou, ale i klasickou hladkou bílou mouku. Občas ráda část mouky nahradím – pokud máte např. mouku mandlovou, tak doporučuji nahradit cca 20% z celé porce mouky (tzn. při celkové porci 200 g mouky dáte 160 g hladkou mouku a 40 g mandlovou). Zkusit můžete i pohankovou mouku, ale pozor, má trochu jiné „savé“ vlastnosti, takže ji přidávejte pomalu a nechte vždy těsto chvilku odležet a až pak zkontrolujte konzistenci.
TĚSTO
Do misky si dáme vejce se špetkou soli, vodu a mléko a prošleháme ručním šlehačem. Za dalšího šlehání přidáváme postupně mouku. Těsto by mělo mít řídkou, nicméně ne úplně vodovatou texturu. Pokud se vám zdá příliš řídké, přijdete trochu mouky, pokud naopak husté, nařeďte vodou nebo mlékem.
SMAŽENÍ
Pánvičku si rozpálíme a pod každou palačinku použijeme cca 1 lžičku kokosového oleje, popř. jakéhokoliv rostliného oleje. Základem je množství – opravdu stačí maličko – nesmažíme přeci řízky 🙂 Těsto vléváme na pánvičku pomocí naběračky. Pánvičku při nalévání těsta trochu nakláníme, aby se nám těsto rovnoměrně rozlilo po celé ploše pánvičky a vznikla nám krásně kulatá palačinka. Smažíme cca 2 minutky po každé straně. Uvidíte, jak se těsto zatahuje a jakmile nám začnou okraje chytat barvu, můžeme obrátit.
Hotové palačinky vrstvíme na větší talíř jednu na druhou. Krásně nám zvláční a budou mezi sebou držet teplo. Příkrývat je nedoporučuju – palačinky by tak mohly zbytečně zvlhnout od sražené páry. Občas palačinky při vrstvení ještě maličko posypu mletou skořicí.
Porci palačinek lze velmi snadno násobit (na 100 g mouky je vždy 100 ml vody, 100 ml mléka a 1 vejce).