Dýňová polévka – existuje vůbec větší podzimní gastro klišé? 🙂 Já jsem dýním přišla na chuť až letos… jako malá jsem totiž ochutnala dýňový kompot pochybné kvality a to můj vztah k cokoliv dýňovému na dlouhá léta pokazilo. Do dýňové polévky jsem se ale zamilovala… v jednom týdnu jsem ji vařila hned dvakrát – a upozorňuji, že jde vždycky o porci na 2-3 dny 🙂 Takže je to celkem žhavý vzplanutí – ostatně jako začátek každého vztahu 😀
Náročnost a porce:
Porce: asi 2,5 litrů polévky
Časová náročnost: 30 minut příprava + 30 minut vaření a pár minutek na dokončení.
Ingredience:
• 1 dýně Hokaido (1,2 kg neočištěná, 950 g očištěná a rozkrájená na kostičky)
• 2 mrkve
• 1 menší petřželka
• 1 střední cibule
• 300-350 ml bio kokosového mléka (a pokud nemáte kokosové mléko rádi, můžete polévku zjemnit smetanou)
• cca 500 ml horké vody nebo vývaru (zeleninový, kuřecí)
• 1 chilli paprička (nebo dle chuti)
• 2-3 stroužky česneku
• 1 lžíce ghee nebo másla
• 0,5-1 lžička kurkumy
• špetka mletého zázvoru
• špetka muškátového oříšku
• špetka sušeného koriandru
• drcený kmín, sůl a pepř na dochucení
NA DOZDOBENÍ:
• klobása (lepší nějaká pálivá)
• zakysaná smetana 15%
Postup:
PŘÍPRAVA
Dýni si oloupeme (ano, vím, že hokaido se loupat nemusí, ale já už to tak prostě mám :)), rozpůlíme, vykucháme jadýrka a rozkrájíme na kostky. Mrkve a petržel očistíme a nakrájíme na tenčí kolečka. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a chilli nakrájíme na menší kousky.
VAŘENÍ
Do hrnce dáme rozpustit ghee nebo máslo a orestujeme samotnou cibulku. Až začne sklovatět, přidáme k ní kousky mrkve a petržele, následně kostičky dýně, česnek a chilli. Zaprášíme kurkumou a chvilku orestujeme.
Následně do hrnce přilejeme kokosové mléko a horkou vodu, kterou dolejeme tak, aby byl obsah hrnce „jen taktak“ ponořený. Přidáme zbytek koření – koriandr, kmín, muškátový oříšek, zázvor, sůl a pepř. Teď necháme pomalu vařit, dokud nám zelenina nezměkne.
Jakmile máme zeleninu měkkou, tak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dle potřeby ještě dochutíme.
SERVÍROVÁNÍ
Klobásku si nakrájíme na plátky a opečeme na sucho na pánvičce. Do polévky jemně vmícháme lžíci zakysané smetany, ozdobíme opečenou klobásou a dobrou chuť 🙂
Polévku můžeme samozřejmě servírovat i klasicky – zakapanou dýňovým nebo olivovým olejem a zdobenou praženými dýňovými semínky.